Ljubljanske mlekarne - Tradicija - Skrb - Zanesljivost Odprem, pogledam, povoham in pojem, če je vse v redu

Smo vodilna mlekarna v Sloveniji, kjer spreminjamo mleko in druge darove narave v sveže in okusne izdelke za zdravje in užitek vseh generacij.

S piškotki si pomagamo pri zagotavljanju storitev. Z uporabo naših storitev se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke.

Pravno obvestilo V redu

18. maj 2015

besedilo: Mateja Juvančič, foto: Matej Kolaković

Odprem, pogledam, povoham in pojem, če je vse v redu

Zapisano pod zdravje, rok, uporabe, trajanja, mleko, mlečni, izdelki

Pri preverjanju uporabnosti živil velja vklopiti zdrav razum.

V prid zmanjševanju velikih količin zavržene hrane in po drugi strani zaradi svetovnega problema lakote Evropska unija že nekaj časa razmišlja o uvedbi ukrepov, ki bi potrošnike prepričali, da ni vsa hrana s pretečenim rokom trajanja za v smeti. Slovenska vlada jo je prehitela in maja letos sprejela pravilnik o splošnem označevanju predpakiranih živil. Po novem bo izdelke, ki imajo rok uporabe označen z besedami »uporabno najmanj do (konca)«, dovoljeno prodajati oziroma razdeljevati tudi po preteku datuma minimalne trajnosti.

Kaj pa mlečni izdelki?

Mleko in mlečni izdelki večinoma spadajo v skupino izdelkov, ki so z mikrobiološkega vidika hitreje pokvarljiva živila in na katerih je datum uporabe označen z besedami »porabiti do«. Za takšne izdelke še vedno velja, da jih trgovci po preteku datuma uporabe ne smejo prodajati. Pa vendar – če imamo takšen izdelek doma, ali ga lahko brez nevarnosti pojemo tudi dan ali dva kasneje? Proizvajalci živilskih izdelkov moramo zagotoviti, da so vsi, ki jih dajemo na trg, varni. Vsi naši izdelki imajo določen rok uporabnosti, v katerem poleg zdravstvene neoporečnosti zagotavljamo tudi predpisane senzorične lastnosti, kot so okus, tekstura in vonj. Po preteku roka uporabnosti nekaj časa še ohranijo mikrobiološko in kemijsko kakovost, lahko pa nastanejo manjše spremembe v senzoričnih lastnostih. Izdelki so tako uporabni še nekaj dni po preteku roka, nikakor pa ne daljši čas, npr. nekaj tednov. Vse to velja ob predpostavki, da hladna veriga ni bila prekinjena, torej, da izdelka nismo na primer čez noč pustili zunaj domačega hladilnika, pojasnjuje mag. Neva Makuc, direktorica enote kakovost in okolje v Ljubljanskih mlekarnah.

In kaj pravijo potrošniki? Nekateri se držijo navedb proizvajalcev in po pretečenem roku živila ne zaužijejo. Drugi so bolj praktični in uporabijo svoja čutila ter na podlagi tega precenijo, ali je izdelek še uporaben. Torej – odpremo, pogledamo, povohamo, poskusimo in nato pojemo ali zavržemo.

Vsi članki