Ljubljanske mlekarne - Tradicija - Skrb - Zanesljivost Alergija na mleko vs. laktozna intoleranca

Smo vodilna mlekarna v Sloveniji, kjer spreminjamo mleko in druge darove narave v sveže in okusne izdelke za zdravje in užitek vseh generacij.

S piškotki si pomagamo pri zagotavljanju storitev. Z uporabo naših storitev se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke.

Pravno obvestilo V redu

24. november 2015

besedilo: Mateja Juvančič, foto: Matej Kolaković

Alergija na mleko vs. laktozna intoleranca

Zapisano pod Zdravje

S pomočjo vodje razvoja v Ljubljanskih mlekarnah pojasnjujemo razliko med alergijo in intoleranco. Za prvo so krive beljakovine, za drugo mlečni sladkor.

Alergija na mleko 

Alergija na mleko je nenormalen odziv imunskega sistema na beljakovine v mleku. Zaradi razširjenosti se izraz uporablja zlasti za alergijo na kravje mleko, čeprav lahko tudi druge vrste mleka, npr. kozje, ovčje ali mleko drugih sesalcev, izzovejo alergijske reakcije. Alergijo povzročajo beljakovine v mleku, zlasti kazein, vendar tudi beljakovini α-laktalbumin in β-laktoglobulin, značilni za sirotko, lahko povzročata alergijske reakcije.Organizem osebe, ki trpi za alergijo, zavrača beljakovine, kar povzroča za alergijo tipične simptome.

20 % ljudi ima zelo visoko tveganje za alergijo v zvezi s snovmi, ki jih vsebuje kravje mleko

16 % ljudi je dejansko alergičnih 

Zlasti je alergija na mleko pogosta pri dojenčkih in majhnih otrocih. Običajno se pokaže do dvanajstega meseca otrokove starosti, v mladosti in v obdobju odraslosti pa zelo pogosto izzveni. S starostjo se tveganje za razvoj alergije na kravje mleko zopet povečuje, tako da v generaciji 60+ njena razširjenost presega 10 odstotkov.

Alergijska reakcija se običajno pojavi v nekaj minutah do nekaj urah po zaužitju mleka. V redkih primerih pride do zapoznele imunske reakcije tudi več tednov po zaužitju snovi, ki je sprožila alergijo. Znamenja alergije se kažejo od blagih do zelo resnih. Takoj po zaužitju mleka ali izdelka, ki mleko vsebuje, se lahko pojavijo ekcem, oteženo dihanje in bruhanje. Simptomi, ki potrebujejo dlje časa za razvoj, so napenjanje, driska, trebušni krči, kašelj, izcedek iz nosu, pojav srbečih izpuščajev, zlasti okrog ust, pri dojenčkih tudi kolike.

Osebe, ki trpijo za alergijo na mleko, se morajo izogibati uživanju mleka in izdelkov, ki mleko vsebujejo. Na začetku popolnoma, zato je treba biti pozoren na zadostno zaužitje beljakovin iz drugih virov, kakor tudi mineralov in vitaminov. Ker je znano, da s starostjo alergija na mleko lahko izzveni ali da telo začne prenašati manjše količine mleka, je smiselno občasno testiranje in posledično sprememba diete.

Laktozna intoleranca

Laktozna intoleranca ni alergija, saj ne izzove reakcije imunskega sistema. Gre za nezmožnost presnavljanja mlečnega sladkorja (laktoze) zaradi zmanjšane količine encima laktaze. Je ena najpogostejših presnovnih motenj pri ljudeh.

15 % ljudi v Evropi trpi za to presnovno motnjo

40 % starejših muči značilno starostno zmanjševanje tvorbe encima v tankem črevesu

Simptomi laktozne intolerance se kažejo kot prebavne motnje – napihovanje, bolečine in krči v trebuhu, vetrovi in driska, ki se lahko pojavljajo posamično ali skupaj. Težave, ki nastanejo, so neprijetne, niso pa škodljive za človeški organizem. Na presnovo laktoze vplivajo različni dejavniki, od katerih je odvisna stopnja izraženosti simptomov, so pa vsi dejavniki izrazito subjektivni, torej odvisni od posameznika ‒ aktivnost laktaze, količina zaužite laktoze, čas potovanja hrane in zmogljivost črevesne mikroflore.

Stopnja laktozne intolerance je odvisna od posameznika, zato je njemu prepuščeno, da ugotovi, kakšno količino mlečnega sladkorja lahko zaužije brez neprijetnih posledic. Veliko ljudi namreč kljub znižani ravni laktaze še vedno prenaša mlečni sladkor in se jim tako ni treba popolnoma izogibati mleku in mlečnim izdelkom. Preventivna rešitev je uživanje fermentiranih mlečnih izdelkov (na primer jogurta, kefirja), v katerih je količina laktoze zaradi postopka fermentacije zmanjšana, ali poltrdih in trdih sirov, v katerih se količina laktoze med zorenjem zmanjšuje. Če to ne zadošča, so na trgu na voljo izdelki, pri katerih je laktoza encimsko razgrajena v enostavna sladkorja glukozo in galaktozo ali pa povsem odstranjena (izdelki, označeni z napisom »brez laktoze«). Eden od načinov premagovanja te motnje so tudi kapsule laktaze, ki jih ljudje zaužijejo pred mlečnim obrokom ali pa jih dodajo obroku, saj tako dodan encim učinkovito deluje v kislem okolju želodca.

 

Vsi članki