Ljubljanske mlekarne - Tradicija - Skrb - Zanesljivost Prvi s certifikatom: Alpsko mleko iz Ljubljanskih mlekarn

Smo vodilna mlekarna v Sloveniji, kjer spreminjamo mleko in druge darove narave v sveže in okusne izdelke za zdravje in užitek vseh generacij.

S piškotki si pomagamo pri zagotavljanju storitev. Z uporabo naših storitev se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke.

Pravno obvestilo V redu

20. oktober 2016

Prvi s certifikatom: Alpsko mleko iz Ljubljanskih mlekarn

Zapisano pod Trendi, izbrana, kakovost, alpsko, mleko

Prvi izdelek z oznako "izbrana kakovost - Slovenija" je Alpsko mleko. Oznaka bo zagotavljala višjo kakovost in 100-odstotno slovensko pridelavo in predelavo.

Danes, ko potrošniki skrbneje preverjajo poreklo živil in zaupajo slovenskim izdelkom zaradi učinkovitega sistema nadzora hrane v Sloveniji, je slovensko poreklo surovine vedno bolj pomembno. Da bi slovenski potrošnik lažje prepoznal lokalne kakovostne proizvode, je Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano RS skupaj z mlekarnami in pridelovalci mleka vzpostavilo novo shemo kakovosti »izbrana kakovost«.

Shema kakovosti »izbrana kakovost« je namenjena označevanju kmetijskih pridelkov in živil s posebnimi lastnostmi, ki so opredeljene v specifikaciji. Za sektor mleka se te lastnosti nanašajo na odlično mikrobiološko kakovost mleka, svežino mleka in poreklo osnovne surovine.

Zaščitni znak »izbrana kakovost – Slovenija« pridelovalci (kmetje) in predelovalci (mlekarne) pridobijo s postopkom certificiranja. Podeljen certifikat jamči, da je certifikacijski organ, ki je imenovan s strani države, pregledal celoten sistem pridelave in predelave. Znak tako potrošniku zagotavlja, da je označen kmetijski in živilski proizvod:

-       višje kakovosti,

-       poleg nadzora s strani uradnih institucij tudi redno kontroliran s strani certifikacijskega organa,

-       iz 100 % slovenskega mleka

-       v celoti pridelan in predelan v Sloveniji.

 

Ljubljanske mlekarne smo kot prve mlekarne pridobile certifikat in tako z Alpskim mlekom začele s proizvodnjo izdelkov v okviru sheme. Slovenija je bila za nas že doslej primarni nabavni trg: odkupujemo namreč izključno slovensko mleko, pri tem pa smo tudi največji slovenski odkupovalec, kar ostaja temeljna usmeritev tudi za prihodnje. Prav tako je skrb za kakovost izdelkov na prvem mestu.

»To pomeni, da je vstop v nacionalno shemo promocije mleka »izbrana kakovost« pod okriljem Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano RS, ki jo seveda pozdravljamo, samo logično nadaljevanje naše siceršnje usmeritve. Tudi naši dobavitelji mleka so pozdravili ta projekt, saj v njem vidijo koristi in ves čas aktivno sodelujejo pri izvedbi. Znak »izbrana kakovost«, ki ga bo moč videti na izdelkih samih, pa bo le še dodatno jasno in prepoznavno zagotovilo, da je bil izdelek, tako kot doslej, v celoti pridelan in predelan v Sloveniji, da je zagotovljena najvišja kakovost in da je proizvodnja pod rednim nadzorom. Ob popolni sledljivosti porekla zagotavlja tudi krajše transportne poti osnovne surovine, kar vpliva tako na okolje, kot na večjo svežino mleka. Ponosni smo, da smo se certificirali kot prva mlekarna in da smo danes pričeli s prvo proizvodnjo izdelkov z zaščitnim znakom 'izbrana kakovost – Slovenija',« je ob tej priložnosti je povedal Tomaž Žnidarič, predsednik uprave.

 Image #0

Prvo proizvodnjo certificiranega Alpskega mleka si je ogledal tudi minister za kmetijstvo mag. Dejan Židan. »Danes se je prvič v zgodovini samostojne Slovenije na slovenskem prehranskem proizvodu pojavil znak Izbrana kakovost Slovenija. Neka simbolika je tudi v tem, da je prvi proizvod, na katerem se pojavi znak izbrana kakovost ravno slovensko Alpsko mleko. Znak pomeni, da je prehranski produkt nekaj več; ne samo, da je narejen v Sloveniji, pomeni še, da je tudi surovina iz Slovenije ter da se uporabljajo strožji standardi, kakor pri običajni proizvodnji,« je po ogledu proizvodnje dejal minister.

Vstop v shemo za Ljubljanske mlekarne v smislu proizvodnje ali kakovosti ne pomeni nikakršnih sprememb, saj smo že do sedaj delovali v skladu z vsemi načeli, ki jih prinaša nova shema kakovosti. Z znakom »izbrana kakovost« bomo v kratkem opremili večino svojih najbolj prodajanih izdelkov na slovenskem trgu, seveda pa bo treba počakati nekaj tednov, preden izdelki iz proizvodnje pridejo tudi na trgovske police.

Vsi članki