Ljubljanske mlekarne - Tradicija - Skrb - Zanesljivost Šport je videl kot rešitev za življenje

Smo vodilna mlekarna v Sloveniji, kjer spreminjamo mleko in druge darove narave v sveže in okusne izdelke za zdravje in užitek vseh generacij.

S piškotki si pomagamo pri zagotavljanju storitev. Z uporabo naših storitev se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke.

Pravno obvestilo V redu

23. julij 2015

Besedilo: Janez Jakopin, foto: Jernej Prelac

Šport je videl kot rešitev za življenje

Zapisano pod Novice, šport, sladoled, intervju, mleko

Težko je pisati zgodbo o človeku, ki s svojo karizmo in uspehi združuje množico ljudi različnih generacij in z različnimi športnimi interesi. V Sloveniji imamo kar nekaj junakov, ki nas priklenejo pred televizijski sprejemnik, a vendar eden izstopa zaradi posebnega ognja, ki ga izžarevajo njegove haloške oči. To je Dejan Zavec.

Mr. Simpatikus, športnik, ki je 11. aprila letos postal novi boksarski svetovni prvak v supervelterski kategoriji po verziji WBF. Najstarejše slovensko mesto se je ravno dobro prebudilo v sveže jutro, ko smo se s sogovornikom srečali ob dravskem nabrežju pred njegovo telovadnico.

Kdaj se začne vaš delovni dan?
Običajno mi zmanjkajo kake tri ali štiri ure od 24. Budilko imam nastavljeno ob 5.50, razen konec tedna, ko poskušam malo poležati. Si pa vsako jutro poiščem neko motivacijo, da lažje začnem dan.

V javnosti ste si prislužili status Slovenca, ki je marsikomu za zgled. Se tega zavedate?
Ne bi rekel, da se zavedam, da sem jim prav za zgled. Sam bi želel le prenesti sporočilo, da če je uspelo meni, potem lahko uspe tudi njim. Vsem Slovencem, ne glede na to, od kod prihajajo. Če je uspelo meni, lahko uspe vsakomur ‒ z delom, seveda.

Za koga pa bi lahko rekli, da je vaš vzornik, ste se v športni karieri ali v življenju po kom zgledovali?
Veliko jih imam in težko bi s prvo besedo rekel, kdo je tisti. Med ljudmi, s katerimi sem se lahko poistovetil nekoč in si to še danes štejem v čast, sta Jure Franko in Bojan Križaj. Drugače pa gre za osebnosti, ki so dale pečat zgodovini, a niso iz športa. Na primer Albert Einstein ali pa Nikola Tesla. To so ljudje, ki so na svojem področju pokazali, da so razmišljali malo drugače, a prav s tem dosegli maksimum v življenju. Seveda se z njimi ne morem primerjati, vendar sem zadovoljen s tem, kar sem, kdo sem in kar lahko dajem. Že v začetku sem se zavedal, da je v družbi prijateljev šport delal neko družbeno razliko. Če si dal veliko golov, če si naredil dobro finto, si izstopal. Haloze, od koder prihajam, so kruto in trdo okolje. Šport sem videl kot rešitev za svoje življenje, saj sem si želel, da bi zaradi rezultatov postal bolj opazen kot drugi in bi lažje prišel do zaposlitve. Takrat si seveda nisem mislil, da so za kaj takega potrebni tudi dobri rezultati. Zavedal pa sem se, ker sem že od otroštva delal in imel delovne navade, da če hočeš nekaj imeti, moraš tudi nekaj dati. In moj namen je, da vse to, kar sem dobil, dam naprej.

Image #0

"Že v začetku sem se zavedal, da je v družbi prijateljev šport delal neko družbeno razliko. Če si dal veliko golov, če si naredil dobro finto, si izstopal."

Svetovni prvak, ki bo kmalu dopolnil 40 let. Tudi to je poseben dosežek. Koliko starega se v resnici počutite?
Še najbolje se počutim med 25- in 30-letniki. Vsakdanje življenje in delo, ki ga opravljam, mi ne dovoljujeta, da bi se počutil starega, nikakor. Je pa res, da sem velikokrat preveč otročji. Toda to, kar kažem navzven, takšen tudi sem.

Za takšno telesno pripravljenost je gotovo zaslužna tudi uravnotežena prehrana. Kako se prehranjujete, ko lovite pravo formo in ustrezno telesno težo pred tekmovanjem? In ker se pogovarjamo za Mlekarske novice – kako je z mlekom in mlečnimi izdelki, so na listi zaželenih živil ali ne?
Predvsem se moram zahvaliti edinstveni genetiki, veliko sem podedoval, nekaj pa zgradil še sam. Prehrana je brez dvoma motor, ključni del celotne zgodbe. Zadnji mesec in pol pred dvobojem intenzivneje treniram in se prehranjujem tudi s proteinskimi dopolnili. Če ponazorim: čez dan porabim toliko beljakovin, da bi jih lahko nadomestil kvečjemu z dvema kilogramoma mesa. Ker ga fizično ne morem spraviti vase, si pomagam s proteinskimi napitki in podobnim. Je pa treba razlikovati prehranska dopolnila in »prepovedana« dopolnila. Tukaj je v družbi linija zelo tanka. Mlečnih izdelkov je v moji prehrani bolj malo, je pa sladoled moja velika šibka točka. Ne le da ga imam rad … obožujem ga. Bom rekel, da sladoled pri meni že meji na obsedenost.

Bolj za šalo: je bila kdaj taka nuja, da ste posledice udarca hladili s sladoledom ali čim drugim iz zamrzovalnika?
Ne še, verjetno pa bi se hitro ohladil in zacelil, pa še najedel bi se hkrati. Sem pa slišal, da si nekateri modrice in hematome zdravijo z mrzlim surovim mesom. Zakaj pa ne, jaz še nisem poskusil, ampak v tem primeru bi verjetno raje izbral kar sladoled.

Sledi udarcev pa niso edino, kar ostane po tekmi. Koliko časa se regenerirate po tako težkem dvoboju, kakršen je bil aprilski v Mariboru, kjer ste postali svetovni prvak?
To je proces tri-, štirimesečnega dela. Sama tekma je pravzaprav nagrada za preživete treninge, kajti na treningu se zgodi veliko situacij, ki so bolj brutalne kot na tekmi. Zakaj? Ker na treningu vedno znova presegamo same sebe in si dovoljujemo napake. Med dvobojem poskušamo boksati tako, da ne rešujemo stvari z napakami. Regeneracija je zelo pomembna. Telesa ne smemo šokirati s prekinitvijo. Za uspešno regeneracijo je treba poznati svoje telo in navade. Jaz po dvoboju trikrat na teden še vedno tečem, prav tako grem na kolo, plavat ali na masažo. Boks je tudi zelo emocionalen šport. Po takšnem dvoboju se stvari normalizirajo v mesecu dni, če je seveda vse drugo »pošlihtano«.

Image #1

Vsi članki