Ljubljanske mlekarne - Tradicija - Skrb - Zanesljivost Podpiramo krožno gospodarstvo

Smo vodilna mlekarna v Sloveniji, kjer spreminjamo mleko in druge darove narave v sveže in okusne izdelke za zdravje in užitek vseh generacij.

S piškotki si pomagamo pri zagotavljanju storitev. Z uporabo naših storitev se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke.

Pravno obvestilo V redu

29. marec 2017

Podpiramo krožno gospodarstvo

Zapisano pod Novice

S pravilnim ravnanjem z odpadno embalažo, njeno recikliranje do novih, kakovostnih izdelkov iz reciklirane surovine.

Krožno gospodarstvo (zapiranje snovnih tokov) je eden osnovnih ciljev gospodarnega in učinkovitega ravnanja z odpadki in odpadnimi materiali. Ljubljanske mlekarne smo pridružile projektu »Z embalažo Tetra Pak do robčkov«, katerega namen je povečati delež recikliranja tovrstne embalaže in zapiranje snovnega kroga.

Partnerji projekta z njim želimo izpostaviti prednosti in rezultate pravilnega ravnanja z odpadno embalažo, njeno recikliranje in izdelavo novih, kakovostnih izdelkov iz reciklirane surovine.

V Ljubljanskih mlekarnah je učinkovito ravnanje z okoljem eden od strateških in trajnostnih ciljev družbe. Kar nekaj izdelkov polnimo v sestavljeno embalažo, kot je embalaža Tetra Pak, ki je izdelana iz treh različnih materialov: kartona, plastične folije (polietilen) in aluminija. Kar 75 % te embalaže predstavlja karton, ki ji daje obliko in trdnost, plastična folija varuje embalažo in izdelek v njej pred vlago in povezuje različne plasti v embalaži. Aluminij pa je zelo tanka folija, ki varuje izdelek pred svetlobo, mikroorganizmi in zrakom.

S pravilnim odlaganjem do novih izdelkov
Po tem, ko izdelek popijemo oziroma pojemo, embalažo pravilno odložimo v rumeni zabojnik. S tem, ko jo pred tem izpraznimo in sploščimo, olajšamo predelavo ter zmanjšamo volumen v zabojnikih in na ekoloških otokih za 20 krat. Prav tako zmanjšamo obremenitve okolja pri transportu v sortirnice, kjer razvrstijo vso odpadno embalažo. Odpadno embalažo Tetra Pak reciklirajo v papirnicah in nato iz nje naredijo nove, uporabne izdelke, kot na primer reciklirane robčke.

Image #0

Kako z embalažo Tetra Pak do brezplačnih robčkov?
Vsak, ki bo od 30. marca do 30. aprila v hipermarketih Mercator po celi Sloveniji kupi hkrati 5 izdelkov Ljubljanskih mlekarn ali Dane v 1- ali 1,5-litrski embalaži Tetra Pak, podarimo 10 paketkov papirnatih robčkov, ki so izdelani iz reciklirane embalaže Tetra Pak. Zato ob plačilu shranite račun oziroma kupon, ki se izpiše na računu, in z njim prevzemite robčke na informacijske pultu ali tik tak blagajni.

Vsi članki