Ljubljanske mlekarne - Tradicija - Skrb - Zanesljivost Nova doba prihaja - in z njo Ljubljanske mlekarne

Smo vodilna mlekarna v Sloveniji, kjer spreminjamo mleko in druge darove narave v sveže in okusne izdelke za zdravje in užitek vseh generacij.

S piškotki si pomagamo pri zagotavljanju storitev. Z uporabo naših storitev se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke.

Pravno obvestilo V redu

24. november 2016

Maja Kovač, Mestni muzej Ljubljana, in Maja Kalan, Ljubljanske mlekarne

Nova doba prihaja - in z njo Ljubljanske mlekarne

Zapisano pod Novice

Do konca maja 2017 je v Mestnem muzeju Ljubljana na ogled razstava Nova dobra prihaja! Industrija – delo – kapital.

Kako je industrija spreminjala Ljubljano v zadnjih 200 letih je od konca oktobra moč videti v Mestnem muzeju Ljubljana na razstavi Nova dobra prihaja! Industrija – delo – kapital, ki z več kot 600 predmeti priča o industrijski zgodovini Ljubljane in poleg premisleka o sedanjosti nekoč in danes marsikateremu obiskovalcu zbuja tudi nostalgijo. Sponzor razstave smo tudi Ljubljanske mlekarne, eden od nosilcev razvoja ljubljanske industrije. 

"Razstava spremlja razmerja med industrijo, delom in kapitalom skozi različna časovna obdobja. Vsaka sprememba političnih okoliščin v razgibanem 20. stoletju je na novo ustvarjala razmerja med temi tremi ključnimi elementi razvoja in napredka v času industrijske družbe," o razstavi pravi njen avtor Blaž Vurnik.

Računi, ki so jih izdajale prve ljubljanske tovarne, in izdelki, ki so jih izdelovale, portreti prvih industrialcev, fotografije goreče Cukrarne, plakati ljubljanskega velesejma, plakati s pozivi delavcem, arhivski posnetki iz ljubljanskih tovarn, predmeti, ki so definirali ambient naših domov v 70 in 80. letih, izdelki množične proizvodnje in potrošnje, TV oglasi, plakati, ki so nagovarjali k vlaganju certifikatov, ter pričevanja zaposlenih v ljubljanskih tovarnah je le nekaj izmed več kot 600 predmetov, ki večinoma prihajajo iz zbirke Mestnega muzeja. Nekaj predmetov in fotografij pa so si za razstavo v muzeju tudi izposodili, in sicer v Narodni galeriji in Narodnem muzeju Slovenije, v Muzeju novejše zgodovine Slovenije, NUK-u, Zgodovinskem arhivu Ljubljana, arhivske posnetke so poiskali v Slovenskem filmskem arhivu in arhivih RTV Slovenija, nekaj predmetov pa so za razstavo prijazno posodili tudi zasebniki. Pri snovanju razstave so v muzeju sodelovali z nami, s podjetjem Lek, izdelke pa so darovali še Ilirija, Medex, Mercator, Union, Hella Saturnus, Žito, Elma tt ter Belinka.

Image #0

Razstavo krasi ogromna, iz več kot 3000 embalaž Alpskega mleka zgrajena stena. Prijetno barvit vtis pusti posebna vitrina, kamor so snovalci umestili naše sodobne izdelke, pa zlat nakupovalni voziček z arhivskimi primerki embalaž. Kot živa priča industrijskega razvoja na razstavi »nastopa« tudi naš sodelavec, projektni inženir Stane Mikek.

Direktor Muzeja in galerij mesta Ljubljane, katerega del je Mestni muzej Ljubljana, Blaž Peršin na vprašanje, zakaj je pomembno, da poznamo »industrijsko« zgodovino Ljubljane, odgovarja: »Vpogled v to obdobje nam daje prenekatere odgovore o izjemni prepletenosti naših vsakdanjih navad z industrijo ter o njenem vplivu na urbanizem, socialni ustroj družbe in spreminjanje celotnih sosesk, kjer je industrija pustila neizbrisen pečat. Danes, v času »finančne in digitalne industrije«, je klasična tovarna postala sinonim za izpraznjene prostore in mesta, zato se sprašujemo, kako »naseliti« te površine, katere so tiste vsebine, ki bi jim dale »nove« vrednote, novo upanje.«

Vsi članki