Ljubljanske mlekarne - Tradicija - Skrb - Zanesljivost Najbolj energetsko učinkovite so ...

Smo vodilna mlekarna v Sloveniji, kjer spreminjamo mleko in druge darove narave v sveže in okusne izdelke za zdravje in užitek vseh generacij.

S piškotki si pomagamo pri zagotavljanju storitev. Z uporabo naših storitev se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke.

Pravno obvestilo V redu

17. april 2013

Najbolj energetsko učinkovite so ...

Zapisano pod Novice

Ljubljanske mlekarne, s projektom izkoriščanja odpadne toplote sterilizatorjev in priprave hladilne vode, so razglasili na podelitvi nagrad za energetsko učinkovitost.

Ljubljanske mlekarne, s projektom izkoriščanja odpadne toplote sterilizatorjev in priprave hladilne vode, so razglasili na podelitvi nagrad za energetsko učinkovitost.

V okviru letošnjih Dnevov energetikov, so že štirinajstič objavili natečaj za energetsko učinkovit projekt, podelili pa so tudi nagrade za nizkoenergijski objekt in promocijske projekte s področja energetske učinkovitosti.

Ljubljanske mlekarne so se na tekmovanje prijavile s projektom izkoriščanje odpadne toplote sterilizatorjev in priprava hladilne vode, ki smo ga izpeljali v sklopu prenove obrata za izdelavo trajnih izdelkov, v katerem med drugim izdelujemo tudi Alpsko mleko. Po izboru strokovne komisije smo se uvrstili med tri finaliste in bili na včerajšnji podelitvi k okviru Dnevov energetikov razglašeni za zmagovalce.

KRATEK OPIS PROJEKTA
Odpadno toploto ponovno uporabimoSistem za pripravo hladilne vode in izrabo odpadne toplote sterilizatorjev je bil zasnovan in nameščen leta 2011. Sistem smo izvedli zaradi nujnosti izkoriščanja odpadne toplote, ki jo proizvaja sterilizator in je eden od dveh glavnih elementov proizvodnje za predelavo trajnih izdelkov. Naloga sistema je, da pripravi hladilno vodo za hlajenje sterilizatorja, akumulira odpadno toploto sterilizatorja in s to toploto pripravi toplo tehnološko vodo, ki jo uporabljamo v proizvodnih postopkih in pri pranjih tehnoloških objektov. Prav tako je naloga sistema, da pripravi ogrevno vodo, ki se uporablja za ogrevanje prostorov v zimskem času.
Veliki energijski, okoljski in ekonomski prihrankiUvedba opisane tehnologije jasno nakazuje na trajnostno naravnanost Ljubljanskih mlekarn: z uvedbo smo znatno zmanjšali porabo električne energije in pare. Prihranki, ki jih prinaša projekt so tako veliki, da se je investicija v projekt mlekarni povrnila zgolj v enem letu. 

STROKOVNOST IN ZMAGOVALNI DUH SODELAVCEV
Sodelavci Ljubljanski mlekarn s prejeto nagrado dokazujemo, da smo del sodobnega in naprednega podjetja, z odličnimi strokovnjaki na različnih področju in da delujemo trajnostno naravnano.Vsem ki ste sodelovali pri projektu iskreno čestitamo in vam želimo obilico zmagovalnega duha in učinkovitih projektov tudi v prihodnje.
 
Foto: Irena Herk, Finance

Vsi članki