Ljubljanske mlekarne - Tradicija - Skrb - Zanesljivost Mi pa letos praznujemo!

Smo vodilna mlekarna v Sloveniji, kjer spreminjamo mleko in druge darove narave v sveže in okusne izdelke za zdravje in užitek vseh generacij.

S piškotki si pomagamo pri zagotavljanju storitev. Z uporabo naših storitev se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke.

Pravno obvestilo V redu

10. februar 2016

besedilo: Maja Kalan, foto: arhiv Ljubljanskih mlekarn

Mi pa letos praznujemo!

Zapisano pod obletnica, zgodovina, novice

Leta 1956 se je zgodilo nekaj prelomnega v slovenskem mlekarstvu: na Tolstojevi 63 v Ljubljani je začela obratovati novo zgrajena mlekarna. Ob bežnem pogledu na koledar vam bo hitro postalo jasno.

Leta 1956 se je zgodilo nekaj prelomnega v slovenskem mlekarstvu: na Tolstojevi 63 v Ljubljani je začela obratovati novo zgrajena mlekarna. Ob bežnem pogledu na koledar vam bo hitro postalo jasno: Ljubljanske mlekarne letos praznujemo 60 let. Zato vam bomo vsak mesec postregli z mlečno zanimivostjo izpred desetletja, dveh ali šestih ...

Kaj ima pivo z mlekarno?

Petdeseta leta dvajsetega stoletja so zaradi hitrega porasta prebivalstva in širjenja Ljubljane v četrtmilijonsko mesto zahtevala začetek novega življenja mlekarn, ki so do tedaj, verjeli ali ne, delovale v zasilni mlekarni v nekdanji pivovarni. Nova mlekarna z zgornje fotografije je lahko dnevno predelala do 60 tisoč litrov mleka, ki so ga kupcem sprva v steklenicah dostavljali na dom. Kako? S tricikli, ki so jih izdelali v mehanični delavnici Gonilka v Njegoševi ulici. Naš arhiv priča o tem, da so dostavljavci mleka doživeli nemalo prigod. Tako je enemu od njih na Silvestrovo prijazni kupec iz Podjunske ulice ponudil kozarec rdečega, ta pa ga je na dušek spil in s triciklom pohitel naprej. Kmalu ga je tako hudo zapeklo v grlu, da je moral poplakniti z litrom mleka. Gospod se mu je čez nekaj dni opravičil, češ, da mu je pomotoma ponudil vinski kis.

 Image #0

 

»Po tolščobi in čistoči«

Ljubljanske mlekarne so že takrat odkupovale mleko od 2.600 različnih kmetov, analizo pa, podobno kot danes, izvajale v svojem laboratoriju. »Proizvajalcem smo plačevali mleko po tolščobi in čistoči,« je zapisano v zborniku, ki so ga mlekarne izdale leta 1971, ob svoji 15. obletnici delovanja. Tudi današnjo odkupno ceno definira kakovost mleka, natančneje vsebnost beljakovin. Pri čistoči seveda ni več nikakršnega manevrskega prostora, saj mora biti mleko neoporečno, kar preverimo v trenutku, ko se cisterna pripelje v mlekarno. Danes v Ljubljanskih mlekarnah dnevno predelamo več kot desetkratnik količine mleka iz leta 1956, obrata na Tolstojevi in v Mariboru namreč lahko skupaj predelata do 700 tisoč litrov mleka.

V mlekarnah smo že takrat vedeli, da k napornemu nakupovanju spada tudi dobra kava

Glavne poti, po katerih so mleko in mlečni izdelki prišli do končnih potrošnikov, pred 60 leti niso bili veliki trgovci. Za ilustracijo: takratna maloprodaja Ljubljanskih mlekarn je poslovala v kar 32 prodajalnah po Ljubljani. Na policah niso bili le mlečni izdelki, pač pa so iz majhnih prodajaln mleka in kruha nastale za tisti čas sodobne trgovine s ponudbo mesnih izdelkov, pijač, slaščic, in vsega (če uporabimo besede piscev iz 60. let dvajsetega stoletja) »kar rabi gospodinja vsak dan v svojem gospodinjstvu«. V petih prodajalnah so bili urejeni celo »bifeji«, da so kupcem lahko postregli s kavo, toplimi in hladnimi pijačami in prigrizki.

Kljub šestim desetletjem, ki so pretekla od zagona mlekarne na Tolstojevi v Ljubljani, lahko vidimo, da so nekatere stvari stalnica – včeraj, danes, najbrž tudi jutri. Že leta 1956 so v Ljubljanskih mlekarnah opredelili osnovno nalogo: »Oskrbeti potrošnika z dobrim, zdravim mlekom in mlečnimi izdelki.« Takšna je naša naloga še danes, ko slogan zaokrožujejo besede tradicija, skrb in zanesljivost. Vse najboljše, Ljubljanske mlekarne. Vse najboljše iz mleka že 60 let.

Vsi članki