Ljubljanske mlekarne - Tradicija - Skrb - Zanesljivost Od ideje do šampiona

Smo vodilna mlekarna v Sloveniji, kjer spreminjamo mleko in druge darove narave v sveže in okusne izdelke za zdravje in užitek vseh generacij.

S piškotki si pomagamo pri zagotavljanju storitev. Z uporabo naših storitev se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke.

Pravno obvestilo V redu

25. november 2015

Besedilo: Janez Jakopin; foto: Bruno Majer

Od ideje do šampiona

Zapisano pod Kulinarika, sir, Mu

To je zgodba o šampionu, ki ga lahko pripravimo na žaru ali popečemo v ponvi. Je odličen dodatek solatam, na krožniku pa kraljuje tudi kot samostojna glavna jed. Njegova najboljša družba so pisana druščina sveže zelenjave, bučno olje, popečeni koščki kruha. Odlično se počuti v tržaški omaki, poleg peteršilja, česna in svežega paradižnika.

Gre za sveži polnomastni sir iz kravjega mleka z najmanj 45 % mlečne maščobe v suhi snovi, katerega pot se je v Ljubljanskih mlekarnah začela leta 2006. Takrat se je kot skorajda popolna neznanka na slovenskem trgu rojeval v razvojnem laboratoriju mariborskega obrata mlekarn, pod skrbnim očesom tehnologinje Valerije Širovnik in njenih sodelavcev. »Razviti je bilo treba izdelek, primeren za industrijsko proizvodnjo, za katero pa v našem prostoru ni bilo na voljo opreme,« pripoveduje Širovnikova. Po njenih besedah je bil največji izziv pripraviti sir, ki bo dovolj svež in sočen in se med peko na žaru ne bo raztopil. Leta 2007 so izdelali pilotno napravo, na kateri so izpilili proizvodni proces. Ko so bili doseženi želeni rezultati, so morali poiskati ustreznega proizvajalca sirarske opreme, da je po navodilih izdelal sirarsko linijo, ki danes izdeluje šampionski sir.

Pravi sirar v vsakem siru pusti košček svoje duše

 Image #0

»Sir za žar se uvršča med poltrde sire. Priprava mleka za sir se v grobem bistveno ne razlikuje od priprave za klasične sire. Sirar spremlja celoten potek izdelave sira, od točenja mleka v sirarske kotle, sirjenja, izdelave sirnega zrna, sušenja, stiskanja, soljenja do zadnje faze, pakiranja,« pojasnjuje vodja sirarjev Mirko Ganzitti. V večini celotna izdelava sira poteka ročno. Kontinuiteta kakovosti sira je močno odvisna od sirarja in njegovega profesionalnega občutka. »Pravi sirar v vsakem siru pusti košček svoje duše. Vsak se lahko priuči za sirarja, le najboljši pa s sirom tudi 'živijo',« še doda Ganzitti.

Kako odličen je sir za žar Mu Cuisine, vsako leto, odkar je izdelek na trgu, potrjuje tudi strokovna javnost z dodelitvijo zlatih in velikih zlatih medalj na mednarodnem ocenjevanju mleka in mlečnih izdelkov, ki poteka vsako leto v Gornji Radgoni. Sir za žar z drobnjakom Mu Cuisine se je letos na tem tekmovanju zasluženo ovenčal z lovoriko šampiona kakovosti. Poleg šampionskega naziva pa so si izdelki Ljubljanskih mlekarn prislužili še 8 velikih zlatih, 7 zlatih in 5 srebrnih medalj.

Vsi članki