Ljubljanske mlekarne - Tradicija - Skrb - Zanesljivost O gorgonzoli

Smo vodilna mlekarna v Sloveniji, kjer spreminjamo mleko in druge darove narave v sveže in okusne izdelke za zdravje in užitek vseh generacij.

S piškotki si pomagamo pri zagotavljanju storitev. Z uporabo naših storitev se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke.

Pravno obvestilo V redu

21. maj 2015

besedilo: Tina Žurbi foto: Janez Pukšič

O gorgonzoli

Zapisano pod gorgonzola, recept, kulinarika

Gorgonzola je zaradi svojega posebnega okusa ter možnosti za enostavno in široko uporabo velikokrat navdih kuharjem pri pripravi specialitet: od predjedi do glavnih jedi, najbolj drzni iz nje ustvarjajo celo sladice.

Kdaj smo pri kuhi začeli uporabljati gorgonzolo, je še danes predmet polemik, zgodb in legend. Po najverjetnejši se je prvič pojavila v 1. stoletju, kot naključje pri nekem nerodnem sirarju iz Gorgonzole, mesteca v okolici Milana. A kdo bi zares vedel. Danes je naša pogosta spremljevalka v kuhinji. Sodi med poltrde ali mehke sire in je izdelana iz pasteriziranega kravjega mleka z dodano primarno kulturo in selekcioniranimi mikroorganizmi. Skorjo ima gladko, vlažno, z vidnimi vbodi in brez plesni. Tisto, kar najpogosteje opazimo, pa je njeno testo. Na otip je gibko, ne sme se drobiti, je bele ali rumenkaste barve in prepredeno z neštetimi nitkami posebno žlahtne plesni (Penicillium gorgonzola). Njen okus ni preoster, je malo pikanten, primerno slan, za nekatere slasten.

Gorgonzola je zaradi svojega posebnega okusa ter možnosti za enostavno in široko uporabo velikokrat navdih kuharjem pri pripravi specialitet: od predjedi do glavnih jedi, najbolj drzni iz nje ustvarjajo celo sladice. Po vzoru številnih kuharskih mojstrov naj bo priprava gorgonzolnega narastka s peteršiljevo redukcijo tudi vam v poseben izziv in užitek. Po besedah Mojmirja Šiftarja, člana slovenske mladinske nacionalne kuharske ekipe, naj bi to jed »uživali kot topel pozni zajtrk v zimskih mesecih. Poleg pa si lahko privoščite še kakšen košček domače klobase. Seveda zaradi močnih okusov s količino ne gre pretiravati.« Če pa se odločite jed pripraviti v popoldanskih uricah, ko se na primer vrnete z izleta ali smučanja, lahko svoje brbončice presenetite še z opojno vinsko kapljico. Enolog iz Kleti Goriška Brda Istok Mikulin ob tej jedi priporoča Krasno belo 2012, vrhunsko suho vino ZGP. Vino iz grozdja izključno ročne trgatve je spoj iskrive svežine briške rebule, svetovljanskega chardonnayja in začinjenega sauvignonassa. Že ob prvem požirku razvname čute ter nas prepusti zaznavi okusov, pri čemer samo še poudari pikanten okus gorgonzole.

Vsi članki